Acarianul sau păianjenul galicol

//

admas

Păianjenul galicol sau acarianul galicol al viței de vie reprezintă o amenințare cu potențial economic pentru agricultură. De obicei, acest dăunător este observat sub forma unui atac relativ slab care nu are un impact semnificativ asupra producției de struguri. Această specie de acarieni prezintă între 5 și 7 generații pe an și iernează în stadiul de adult.

Caracteristicile și identificarea păianjenului galicol:

Acarianul galicol este de dimensiuni mici, având sub 1 mm în lungime și o formă ovală, cu o colorație galbenă sau portocalie. Ciclul său de viață are o durată medie de 20-30 de zile, iar numărul de generații poate varia între 5-7, chiar până la 10 pe an. Acest dăunător poate fi găsit în principal la vița de vie, dar și pe plantele din grădinile de legume și în culturile de flori, mai ales cele dezvoltate în condiții de umiditate crescută. În timpul iernii, stadiul adult se ascunde sub solzii mugurilor, la baza coardelor, în crăpăturile scoarței butucilor și sub stratul de frunze căzute.

Atac și simptome: Impactul păianjenului galicol asupra viței de vie:

În primăvară, acarienii apar la începutul lunii mai, când încep să se dezvolte primele frunze. La început, se instalează pe muguri, unde încep să se hrănească, apoi migrează pe partea inferioară a frunzelor, hrănindu-se cu sucul celular. Atacul este mai pronunțat pe primele frunze de la baza lăstarilor. Ca urmare a hrănirii, se formează o pâslă de peri epidermici anormali, sub care acarienii se hrănesc și se înmulțesc pe parcursul întregului sezon de vegetație al plantelor. Zonele afectate ale frunzelor devin necrozate, iar acarienii pot migra pe alte frunze sau pe zonele neafectate ale frunzei.

În luna iunie, coloniile masive de păianjeni devin vizibile pe frunzele butucilor de viță nobilă. În urma înțepăturilor lor, apar pete neregulate, de dimensiuni variate (0,5-2 cm), cu un aspect pâslos pe partea inferioară a frunzelor, delimitate în general de nervuri. Pe partea superioară a frunzelor, în dreptul acestor pete, se pot observa umflături caracteristice.

De obicei, daunele la vița de vie devin semnificative atunci când întreaga suprafață a frunzei este afectată de aceste umflături. Există, de asemenea, semne clare ale infestării, cum ar fi firele subțiri de mătase și coloniile de acarieni. În cazul atacurilor masive, păianjenii pot afecta și ciorchini și codițele ciorchinilor, ceea ce duce la stagnarea creșterii plantelor și la avortarea florilor. Aceste simptome sunt mai evidente în perioadele de secetă sau căldură excesivă.

Prevenire și control al infestării cu păianjenul galicol:

Utilizarea pesticidelor și acaricidelor reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a infestării cu păianjenul galicol. Există diverse opțiuni de produse disponibile pe piață, în funcție de stadiul de dezvoltare al dăunătorului. Este esențial să se respecte cu strictețe instrucțiunile producătorului și să se alterneze substanțele active pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la tratament.

O altă metodă importantă este monitorizarea și eliminarea plantelor infectate. Este recomandat să se inspecteze periodic culturile pentru a depista semnele de infestare și să se îndepărteze plantele afectate pentru a limita răspândirea acarienilor în restul culturii.

Lasă un comentariu

Contact

430402 str. Vasile Lucaciu nr. 172, Baia Mare, Maramures, Romania

Connect