Acarianul galicol al frunzelor de păr

//

admas

În România, acest acarian este întâlnit în livezile de păr și gutui din toate regiunile țării.

Femela are un corp cilindric și fusiform, fiind de culoare galbenă, cu dimensiuni între 0,14 și 0,21 mm.

Această specie prezintă 3-4 generații pe an și se reproduc prin partenogeneză, iar în sezonul rece iernează sub forma femelă, sub solzii mugurilor.

În ceea ce privește dezvoltarea populației, în luna martie, odată cu începerea vegetației pomilor, femelele părăsesc locurile de iernare și încep să se hrănească. La sfârșitul lui martie, ele pătrund prin cuticula inferioară a frunzelor și depun ouă.

Populația se dezvoltă în interiorul acestor țesuturi, iar acarienii migrează pe suprafața frunzei în căutarea țesuturilor sănătoase pentru înmulțire. Generațiile a doua și a treia se succed până la sfârșitul lunii august, după care începe parțial generația a patra. Cel mai mare număr de acarieni se găsește în luna iunie, când în fiecare locație pot exista între 40 și 60 de indivizi.

În perioada iulie-septembrie, femelele hibernante migrează de pe frunze sau alte organe înapoi către locurile de iernare.

Această specie este dăunătoare în livezile tinere și pepinierele de păr și gutui. Atacul se manifestă prin apariția pe frunze a unor bășicări verzi, apoi bruni, iar în final, țesuturile devin necrozate și de culoare brun-negricioasă. Frunzele afectate se răsucesc și se usucă rapid. În cazul unor infestări puternice, atacul poate afecta și pedunculii și fructele, ducând la degradări calitative.

Pentru combaterea acestui acarian se recomandă aplicarea a 1-2 tratamente cu produse sistemice în perioada migrației femelelor hibernante din locurile de iernare (mugurii adormiți).

Lasă un comentariu

Contact

430402 str. Vasile Lucaciu nr. 172, Baia Mare, Maramures, Romania

Connect