Albăstreaua

//

admas

Genul Centaurea, inclus în familia mare Asteraceae și cunoscut sub numele popular de albăstreaua, cuprinde diverse plante erbacee, printre care se numără: C. cyanus L, C. micranthus Gmel, C. scabiosa L, C. scabiosa L ssp. spinulosa (Roch) Hay și C. solstitialis L. Dintre acestea, specia cyanus este anuală, solstitialis poate fi anuală sau bienală, micranthus este bienală sau perenă, iar scabiosa este perenă. Aceste plante au rădăcini pivotante în sol, care se ramifică fibros și devin lemnoase. Tulpinile lor pot atinge înălțimi de peste 1 metru și au striuri longitudinale și aripi ondulate sau pot lipsi complet de asemenea caracteristici. Frunzele de la bază sunt mai mari, cu o formă lirat sinuat penat fidate, în timp ce frunzele de pe tulpină sunt lanceolate în formă de linie și sunt acoperite cu perișori pufoși. Toate speciile prezintă o anumită variație.

Florile acestor plante sunt grupate în inflorescențe globuloase, înconjurate de bractee involucrale alungite. Culoarea corolei variază: de la galben-gălbui în cazul solstitialis, la violet în cazul cyanus, la purpuriu în cazul scabiosa și la roz-violet în cazul micranthus. Fructele sunt achenii de culoare galben-brună, lucioși, cu un puf scurt și dens.

Aceste plante se dezvoltă în habitatul lor în condiții de climă moderată, necesitând un sol adânc și bine aerat. Ecologia lor le permite să maturizeze acheni încă din timpul verii, iar germinarea are loc de obicei în primăvară. Plantulele inițiale au frunze simple și alungite, care apoi devin bipenat sectate.

Centaurelele sunt afectate negativ de secetă și umbră, aceste condiții inhibând creșterea lor. Perioada de înflorire a acestor plante are loc din iunie până în octombrie.

Lasă un comentariu

Contact

430402 str. Vasile Lucaciu nr. 172, Baia Mare, Maramures, Romania

Connect