Alternarioza cartofului

//

admas

Alternarioza cartofului, cunoscută științific sub denumirea de Alternaria solani, este o problemă frecvent întâlnită în cultivarea cartofilor, alături de mana cartofului (Phytophthora infestans).

Factori ce contribuie la apariția bolii

Alternaria solani se dezvoltă favorabil în condiții de umiditate relativă a aerului și într-un interval termic constant între 25 și 30 de grade Celsius. De asemenea, prezența îndelungată a picăturilor de apă pe frunzele plantei (cauzate de ploi abundente sau rouă) sporește riscul de infestare.

Modalități de transmitere a alternariozei cartofului

Ciuperca Alternaria solani poate supraviețui în timpul iernii pe tuberculi, buruieni, în sol sau pe resturi vegetale. Ca rezultat, în absența tratamentelor corespunzătoare, aceasta poate fi ușor transmisă culturii din anul următor. Deși nu este principalul mod de transmitere, boala poate apărea și dacă semințele sau echipamentele utilizate sunt deja infectate.

Manifestări ale bolii

Alternarioza cartofului se evidențiază mai ales în timpul înfloririi și debutează cu pete brune, circulare, cu un diametru de aproximativ 1 cm, localizate inițial pe frunzele inferioare. Aceste pete sunt bine conturate și vizibile, având aspect concentric. Pe măsură ce boala progresează, petele apar și pe frunzele aflate în partea superioară a plantei. Pe tuberculi, alternarioza determină formarea de pete circulare, de culoare brun-negricioasă, care sunt ușor cufundate. Zona din interiorul cartofului afectată de pete începe să se deterioreze și capătă o nuanță neagră.

Lasă un comentariu

Contact

430402 str. Vasile Lucaciu nr. 172, Baia Mare, Maramures, Romania

Connect